E-Posta: Şifre:
 Üye Ol  -  Şifremi Unuttum
Üniversiteliler Çukurova Üniversitesi’nde Spor Tırmanış Branşında da Yarıştı
31.05.2013
Facebook Google+

Uzun zamandır üniversitemizin tırmanış duvarında her kesimden tırmanıcıyı kucaklayan eğlenceli bir yarışma yapmanın arzusunu taşıyorduk. Bunun ancak güçlü bir ekiple ve destekle mümkün olacağının farkındaydık. Bu yüzden sürekli yarışma yapmayı düşünüp hayal edip heyecanlanıyor, sonrasında ise geri adım atıyorduk. Ancak kış başlarında Üniversite Sporları Federasyonu’nun Koç Fest kapsamında Adana’da gerçekleştireceği ve 9 farklı spor dalını içine alan spor oyunları için yeni teklifleri alacağını duyduk. Biz de Çukurova Üniversitesi olarak spor tırmanışı önerdik. Üniversite Sporları Federasyonu bu spor dalına olumlu baktığını ifade etti ancak ilk toplantıda bizim kafamızdaki yarışma formatının mümkün olmadığını öğrendik. Bu benim için biraz hayal kırıklığı oldu tabi. Ancak bazı kazanımların ödün verilerek elde edilebildiğinin ve gelişmenin de bu yollardan geçtiğinin farkındaydım. Kısacası Üniversite Sporları Federasyonu’yla sadece üniversite öğrencilerinin katılabildiği müsabaka için el sıkıştık.

Bundan sonraki süreç spor tırmanış müsabakasının Üniversite Sporları Federasyonu çatısı altında Mayıs ayında Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleştirileceğiyle ilgili duyuruların yapılmasıyla devam etti. Normal sistemde, Üniversite Sporları Federasyonu, üniversitelerden eğitim-öğretim döneminin başında hangi spor dallarında müsabakalara katılacaklarını resmi kanalla ister; gelen başvurulara göre hazırlık yaparak (2012-2013 eğitim öğretim döneminde, 46 spor dalının organizasyon ve müsabakaları yapılmıştır) bir yıllık çalışma ve müsabaka takvimi çıkarır ve bunun üzerinden organizasyon ve müsabakaları yapar.

Organizasyon ekibi
Organizasyon ekibi. Foto: on-sight.me - Barbaros Kayan

Foto: Süleyman Vardal

46 spor dalında müsabaka, yapmak elbette tek federasyonun altından kalkabileceği bir iş değildir. Bu yüzden Üniversite Sporları Federasyonu, ilgili dalların federasyonları ve ev sahipleriyle bir araya gelerek iş üretir ve müsabakaları düzenler. Çok uzun zamandır yapılan spor dallarının organizasyonları artık oturmuş ve nerdeyse sorunsuz gerçekleşir. Ancak yeni eklenen spor dalları biraz sancılı süreçler yaşıyor. Biz de spor tırmanış dalı olarak bu süreçten geçtik diyebilirim. Üç farklı kurumun (Dağcılık Federasyonu, Üniversite Sporları Federasyonu ve ev sahibi Çukurova Üniversitesi) bir araya gelerek iş üretmesiyle ilgili zorlukları ve sıkıntıları gördük ve yaşadık. Özellikle spor tırmanışın kendisine has dinamiklerinin olduğunu Üniversite Sporları Federasyonu’na anlatmak oldukça zor oldu. Dağcılık Federasyonu’nun çalışma disiplini ile Üniversite Sporları Federasyonu’nun çalışma disiplininin ve dinamiklerinin çakışması; ayrılan bütçenin sınırlı olması ayrı bir stres kaynağı oldu. Her şeye karşın üç kurum yarışma vakti geldiğinde bir araya geldi ve kazasız belasız yarışmayı tamamladı. 14 farklı üniversiteden 52 yarışmacının katılımı hem ev sahibi olarak bizi, hem de Üniversite Sporları Federasyonu’nu oldukça şaşırttı ve gelecek için umutlandırdı.


Arda Uruluer. Foto: on-sight.me - Barbaros Kayan

Ebru Dilli. Foto: on-sight.me - Barbaros Kayan

Yarışma Erkekler ve Kadınlar kategorilerinde gerçekleştirildi. I. Gün elemelerde sporcular kadınlar ve erkekler için hazırlanmış 3 ortak rotada yarıştı (flash) ve yarı finale kalacak 26 kişi belirlendi. Aynı gün ikinci seansta, kadınlar ve erkekler için hazırlanmış iki ayrı rotada yarışan (flash) sporcular arasından 8 finalist belirlendi. II. Gün finaller erkekler ve kadınlar için ayrı hazırlanmış birer rotada (ilk-görüşte) yapılarak kürsü oluşturuldu.

Kürsüdeki sıralama şu şekilde oldu:

Erkekler
I. Arda Kadir Uruluer (Boğaziçi Üniversitesi) 24+ puan
II. Berkan Aksu (Beykent Üniversitesi) 19 puan
III. Yahya Koç (Çukurova Üniversitesi) 14 puan

Kadınlar
I. Sevda Geyik (Akdeniz Üniversitesi) 19 puan
II. Ebru Dilli (Ondokuzmayıs Üniversitesi) 17+ puan
III. Ayça Tekin (Boğaziçi Üniversitesi) 6+ puan


Kadınlar kürsüsü: Ebru Dilli, Sevda Geyik, Ayça Tekin. Foto: on-sight.me - Barbaros Kayan

Foto: on-sight.me - Barbaros Kayan

Üniversitelerin, spor tırmanıştaki eksikliklerini görme şansı da elde ettikleri deneysel bir yarışma sonrası ev sahibi olarak bizler de kendi eksiklerimizi görme şansı elde ettik. Eminim ki Dağcılık Federasyonu ve Üniversite Sporları Federasyonu için de deneysel bir yarışma olmuştur. Önümüzdeki yıl katılımcıların artacağını ve daha iyi bir organizasyonla daha iyi bir yarışmanın yapılacağını düşünüyorum. Yapılan bu ilk yarışmada bizlerle birlikte olan ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Umuyorum ki bu yarışma spor tırmanışın ülkemizdeki gelişimine küçük de olsa katkı sağlamıştır ve ileride de sağlamaya devam eder.


Yazar: Süleyman Vardal




Ankara: Dagh Dash - Kızılay (312) 230 3310, Dost Kitabevi - Kızılay (312) 425 2464, K2 Outdoor - Kızılay (312) 425 5822, Bursa: Doğa Spor - Heykel (224) 223 6995, Patika Outdoor - Osmangazi (224) 221 1090, İstanbul: Adventure Republic - Kızıltoprak (216) 346 4164, Adrenalin - Karaköy (212) 293 1530, Adrenalin - Beşiktaş (212) 260 6002, Atlas Outdoor - Karaköy (212) 252 3282, Boulderhane - Taksim, Boulderistanbul - Kadıköy, K2 Outdoor - Kadıköy (216) 336 3635, Kanyon - Beşiktaş (212) 261 8961, Kutup Ayısı - Beyoğlu (212) 252 4349, Swat Outdoor - Kadıköy (216) 418 6670 İzmir: Dağ Evi - Alsancak (232) 465 0016, Küçük Duvar - Bayraklı (232) 344 4022, Trabzon: Bilginler Outdoor (462) 321 1633, Olgun Çağlar (541) 235 5550.
TAKOZ Teknik Tırmanış Dergisi UYARI: Bu web sitesinde anlatılan etkinlikler, oldukça ciddi yaralanma hatta ölüm riski taşımaktadır. Yeterli teknik ve mental seviyeye ulaşmadan kesinlikle böylesi etkinlikleri gerçekleştirmeyiniz. Bu tür riskleri üstlenmek, öncesinde yeterli fiziksel ve teknik birikimi ve deneyimi gerektirir. Bu web sitesinn in içeriği, benzer etkinliklerde oluşacak olası kazalar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Yayınlanan yazıların sorumlulukları yazarlarına aittir. Site içeriği başka web sitesi, magazin, broşür ve benzeri yayınlarda kullanılamaz.


Toplam ziyaretçi sayımız: 2.247.376